Modeliranje zaštitnih regulacijskih funkcija reaktora u sistemskim proračunima nuklearne elektrane : magistarski rad - Benčik, Vesna (V. Benčik ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Razvijen je RELAP5 model zaštitnih funkcija OTΔT, OPΔT i prekoračenja iznosa i brzine promjene nuklearne snage za NE Krško. Razvijen je RELAP5 model sustava automatske regulacije reaktora i trodimenzionalni (3D) model regulacijskih šipki. Napravljene su izmjene u vezanom programskom sustavu RELAP5- QUABOX/CUBBOX koje omogućuju simuliranje kretanja apsorpcijskih šipki promjenljivom brzinom. RELAP5 nodalizacija NE Krško proširena je modelima napojne vode parogeneratora i kontrolnih sistema regulacije nivoa vode parogeneratora. Razvijeni modeli testirani su na primjeru dvije pogonske promjene snage: (100→15) %, (100→90, 90→100) %, i na primjeru akcidenta unošenja pozitivne reaktivnosti najvećom i najmanjom brzinom. Analiziran je nesimetrični tranzijent izolacije napojne vode parogeneratora bez obustave reaktora. Analize su napravljene korištenjem vezanog programskog sustava (3D kinetika) i samostalnog kôda RELAP5 (točkasta kinetika). Analize su pokazale ispravnost razvijenih modela zaštitnih i regulacijskih sustava i unešenih promjena u nodalizaciji elektrane i dobru usklađenost parametara nuklearnog dijela proračuna za točkastu i 3D kinetiku. Ključne riječi: RELAP5, QUABOX/CUBBOX, vezani programski sustav, točkasta kinetika, trodimenzionalna kinetika, regulacijske šipke, pogonski tranzijenti, zaštitni i kontrolni sustavi, nesimetrični tranzijenti, sigurnosne analize