Informacijski model procesa stacionarnog liječenja : magistarski rad - Hrenić, Sunčica; Skočir, Zoran (Zagreb : S. Hrenić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U ovom magistarskom radu analizirani su suvremeni postupci projektiranja informacijskih sustava na modelu procesa stacionarnog liječenja. Pošto je projektiranje i upravljanje poslovnim procesima teško zamisliti bez informatičke podrške, poseban je osvrt dan na CASE sustave kao predstavnike suvremenih alata za računalnu podršku razvoja informacijskih sustava. Da bi se na pravilan način moglo pristupiti projektiranju informacijskih sustava, potrebno je dobro poznavati teoriju vezanu uz modele podataka i sustave za upravljanje bazom podataka. Zbog svih tih razloga, u radu su navedeni osnovni pojmovi i definicije koji su kasnije korišteni u razradi i informacijskom opisu podsustava procesa stacionarnog liječenja. Nakon analize problema koji se javljaju u projektiranju informacijskih sustava, pristupilo se procesu razvoja i implementacije podsustava informacijskog modela stacionarnog liječenja. U početnoj fazi strategije izvršena je analiza postojećeg sustava te su definirani ciljevi budućeg informacijskog sustava. U fazi analize razrađen je proces stacionarnog liječenja, počevši od prijema pacijenata, preko obrade i hospitalizacije pa sve do otpusta pacijenata iz bolnice. U analizi su korišteni gotovi ekrani realizirane aplikacije radi lakšeg praćenja i razumijevanja problema. Nakon toga, oblikovan je konceptualni i logički model baze podataka procesa stacionarnog liječenja. U završnoj fazi implementacije realizirana je korisnička aplikacija te je obrađena mogućnost integracije razvijenog podsustava informacijskog modela procesa stacionarnog liječenja u integralni poslovni sustav bolnice. Na samom kraju rada dat je komentar realizirane aplikacije u odnosu na nove tehnologije.
Ključne riječi: Stacionarno liječenje, informacijski sustav, baza podataka, sustav za upravljanje bazom podataka, model entiteti-veze, relacijski model podataka, objektno-orijentirani model podataka, CASE sustavi, Oracle Database Designer, povratni inženjering
In this master's thesis the contemporary steps of designing information systems on the basis of an information model of the process of in-patient medical treatment are analysed. Since designing and managing of business processes is hard to imagine without the support of information, special attention has been given to CASE systems as the representatives of modern tools for the computer support of information systems development. To approach the designing of information systems in the right manner, it is necessary to be familiar with the theory connected to the models of data and the systems for managing the data bases. Because of all these reasons the thesis states the basic concepts and defintions which were later used in the detailed elaboration and the description of the sub-systems of the process of in-patient medical treatment. After the described problems which occur in designing information systems one approached the development and the implementation of sub-systems of the information model of in-patient medical treatment. In the initial phase of the strategy the existing system was analysed and the main goals of the futur information system were defined. In the phase of analyses of the information system detailed elaboration of in-patient medical treatment in hospitals was carried out, beginning from the moment when the patient checked in at a medical institution, over tests to make the diagnosis and up to the point when the patient is released from hospital. Ready screens of the realised application were used in the analysis to ease the monitoring and understanding of the problem. In the next phase, the conceptual and logical model of the data base of information models of the process of in-patient treatment was designed. In the final phase of implementation a user's application was designed and the possibility was worked out to integrate the developed sub-system of the information model of the process of in-patient medical treatment into an integral business system of the hospital. In the summary a coment of the realized application in respect of new technologies was given.
Key words: In-patient medical treatment, information system, database, Database Management System (DBMS), entity-relationship model, relational data model, object-oriented data model, CASE systems, Oracle Database Designer, reverse engineering
Bibliografija str. 85-86.