Informacijski model procesa stacionarnog liječenja : magistarski rad - Hrenić, Sunčica (S. Hrenić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U ovom magistarskom radu analizirani su suvremeni postupci projektiranja informacijskih sustava na modelu procesa stacionarnog liječenja. Pošto je projektiranje i upravljanje poslovnim procesima teško zamisliti bez informatičke podrške, poseban je osvrt dan na CASE sustave kao predstavnike suvremenih alata za računalnu podršku razvoja informacijskih sustava. Da bi se na pravilan način moglo pristupiti projektiranju informacijskih sustava, potrebno je dobro poznavati teoriju vezanu uz modele podataka i sustave za upravljanje bazom podataka. Zbog svih tih razloga, u radu su navedeni osnovni pojmovi i definicije koji su kasnije korišteni u razradi i informacijskom opisu podsustava procesa stacionarnog liječenja. Nakon analize problema koji se javljaju u projektiranju informacijskih sustava, pristupilo se procesu razvoja i implementacije podsustava informacijskog modela stacionarnog liječenja. U početnoj fazi strategije izvršena je analiza postojećeg sustava te su definirani ciljevi budućeg informacijskog sustava. U fazi analize razrađen je proces stacionarnog liječenja, počevši od prijema pacijenata, preko obrade i hospitalizacije pa sve do otpusta pacijenata iz bolnice. U analizi su korišteni gotovi ekrani realizirane aplikacije radi lakšeg praćenja i razumijevanja problema. Nakon toga, oblikovan je konceptualni i logički model baze podataka procesa stacionarnog liječenja. U završnoj fazi implementacije realizirana je korisnička aplikacija te je obrađena mogućnost integracije razvijenog podsustava informacijskog modela procesa stacionarnog liječenja u integralni poslovni sustav bolnice. Na samom kraju rada dat je komentar realizirane aplikacije u odnosu na nove tehnologije. Ključne riječi: Stacionarno liječenje, informacijski sustav, baza podataka, sustav za upravljanje bazom podataka, model entiteti-veze, relacijski model podataka, objektno-orijentirani model podataka, CASE sustavi, Oracle Database Designer, povratni inženjering