Razvoj i održavanje raspodijeljenih Web usluga i aplikacija : magistarski rad - Kušek, Mario (M. Kušek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Ovaj rad istražuje raspodijeljene sustave i njihovu primjenu u raspodijeljenim Web aplikacijama i uslugama. Analizom raspodijeljenih sustava i njihovih svojstava odabran je koncept pokretnih agenata za izradu i održavanje raspodijeljenih usluga i aplikacija. Različite implementacije pokretnih agenata su analizirane te odabran Voyager kao sustav s najboljim mogućnostima. Predložen je model raspodijeljenih Web aplikacija temeljen na kombinaciji raspodijeljenog sustava i Web aplikacije. Za jednostavne Web aplikacije predložen je sustav sa servletima, a za složene Web aplikacije sustav s apletom i udaljenim objektima. Razrađeni postupak razvoja raspodijeljenih aplikacija primjenjen je na Spin sustavu za analizu i provjeru raspodijeljenih sustava, komunikacijskih protokola, konkurentnih algoritama i sl. Također je opisana arhitektura sustava raspodijeljenih Web aplikacija, deﬁnirani su formalni model sustava, operacije održavanja i provjeravanja. Na primjeru održavanja sadržaja na raspodijeljenim Web poslužiteljima primjenjeni su navedeni koncepti. Ključne riječi: raspodijeljeni sustavi, pokretni agenti, Web, Web aplikacije, održavenje, razvoj