Smanjenje broja povratnih preskoka na nadzemnim srednjenaponskim vodovima s visokim otporima uzemljivača : magistarski rad - Mišković, Davor; Uglešić, Ivo (Zagreb : D. Mišković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U ovom radu analizirana je mogućnost smanjenja broja povratnih preskoka na nadzemnim srednjenaponskim vodovima lociranim u području sa visokim specifičnim otporom tla. Dosadašnje aktivnosti na ovom području ograničene su bile postojećom opremom za zaštitu od prenapona, odnosno mogućnostima za što kvalitetnije izvođenje uzemljivača. Ovdje je analizirana mogućnost korištenja kemijskih sondi za postizanje kvalitetnog otpora uzemljenja i uvođenje metaloksidnih odvodnika prenapona u svojstvu linijskih odvodnika duž srednjenaponskog voda. Ideja o izradi ovog rada zasnovana je na činjenicama da su metaloksidni odvodnici prenapona postali vrlo kvalitetni, uz sve nižu cijenu, a u svijetu postoje značajna iskustva u njihovoj primjeni kao linijskih odvodnika prenapona; te da u Hrvatskoj postoje gotovo desetgodišnja iskustva o uporabi kemijskih sondi kao uzemljivača. U radu je opisana problematika povratnog preskoka na srednjenaponskim dalekovodima, princip rada kemijskih sondi kao i način projektiranja ovakve vrste uzemljivača. Iznijeta su svjetska iskustva u korištenju linijskih odvodnika prenapona. Na kraju je izvršena tehno – ekonomska analiza mogućnosti korištenja kemijskih sondi i metaloksidnih odvodnika, uz određivanje kriterija opravdanosti za njihovo korištenje. U završnim razmatranjima izvršena je usporedba sa dosadašnjim saznanjima, te prijedlog budućeg načina uporabe.
Ključne riječi:povratni preskok, metaloksidni odvodnici prenapona, linijski odvodnici prenapona, kemijske sonde za uzemljenje, srednjenaponski dalekovod, uzemljivač.
The possibility of decreasing backflashover numbers on medium voltage overhead lines located in regions with high soil resistivity has been analyzed in this study. Until now, activities in this field of protectioning overhead lines, have been limited by existing surge protection equipment and possibilities of grounding systems. The possibility of using chemical rods for getting better ground resistance and introducing metal oxide surge arresters like line arresters alongside the medium voltage overhead lines is analyzed here. The idea of this study is based on facts that metal oxide surge arresters have become very high quality products with low prices, and so many important experiences in using them like line arresters exist in the world; and we, in Croatia, have a 10 – year old experience in using chemical rods like part of grounding system. The study treats the problems of backflashover on medium voltage overhead lines, chemical rods working principles and ways of designing grounding systems like this. World experiences in using line arresters are also presented. Finally the techno – economic analysis of using chemical rods and metal oxide surge arresters possibilities has been made, with determining justifiability criteria of using them. In the conclusion, comparison with knowledge until now has been made , as well as a suggestion for future use.
Key words: backflashover, metal oxide surge arresters, overhead line arresters, chemical rods for grounding, medium voltage overhead line, grounding system
Bibliografija str. 88-89.