Proračun svezanih elektromagnetskih polja i pomaka strukture primjenom metode konačnih elemenata : magistarski rad - Topolnik, Marko (M. Topolnik ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U ovom magistarskom radu analizira se rad elektromehaničkih pretvarača energije (aktuatora). Pritom se razmatraju se tri pristupa. Prvi pristup koristi elektromehanički model pretvorbe energije s koncentriranim parametrima. U tom modelu aktuator je prikazan crnom kutijom unutar koje se bez gubitaka pohranjuje magnetska energija te obavlja pretvorba energije iz električke u mehaničku. Za definiranje svojstava crne kutije koristi se model linearnog magnetskog kruga. Dobivaju se analitičke funkcije stanja crne kutije. Drugi pristup također koristi elektromehanički model pretvorbe energije, a za definiranje funkcija stanja crne kutije koristi magnetostatički model konačnih elemenata koji se analizira u nizu diskretnih statičkih stanja. Rezultati tih analiza interpoliraju se bikubičnom spline-interpolacijom da bi se dobile glatke funkcije stanja crne kutije. Treći pristup koristi dinamički elektromagnetsko-strukturni model konačnih elemenata s malim pomakom strukture. Analiza ovog modela izravno daje dinamičko ponašanje aktuatora, no on je ograničen malim iznosom pomaka strukture i korištenjem strujne umjesto naponske pobude. Najpotpuniju informaciju i najbolje slaganje s mjerenjima dala je analiza prema drugom pristupu. Analiza prema trećem pristupu bitna je jer jedina daje uvid u dinamičke učinke kao što su vrtložne struje. Ključne riječi: aktuator, elektromehanička pretvorba energije, linearni magnetski krugovi, metoda konačnih elemenata, elektromehanički model pretvorbe energije s koncentriranim parametrima, bikubična spline interpolacija