Postupci kodiranja govora u mobilnim radiokomunikacijskim sustavima : magistarski rad - Milković, Dražen; Zentner, Ervin (Zagreb : D. Milković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U ovom magistarskom radu autor je obuhvatio sve značajnije postupke kodiranja signala govora koji su utjecali na razvoj koderskih algoritama, od onih osnovnih pa do vrlo složenih algoritama, kakvi se danas koriste u suvremenim digitalnim radiokomunikacijskim sustavima sa ćelijskom strukturom.

U uvodnom dijelu je na primjeru digitalnog radiokomunikacijskog sustava prema TETRA standardu ukazano na visoku razinu složenosti samog sustava i s tim u vezi na problematiku prilagodbe signala govora za prijenos u digitalnom obliku i povećanja spektralne djelotvornosti, što se postiže prikladnim načinom kodiranja. Time je ukazano na ključnu ulogu koderskog algoritma u suvremenim mobilnim radiokomunikacijskim sustavima.

U daljnjoj razradi je provedena analiza i dan prikaz osnovnih elemenata na kojima se baziraju pojedini algoritmi, kako bi se dobio jasniji uvid u strukturu koderskih algoritama, osnovna načela rada, te odrednice korištene za razvoj suvremenih i moćnih koderskih algoritama.
Algoritmi kodiranja su odgovarajuće klasificirani prema svojim osnovnim obilježjima i korištenim tehnikama pri kodiranju signala govora.

Prikazanim usporednim analizama autor je ukazano na osnovna svojstva i elemente koji imaju utjecaj na izbor upravo određenih koderskih postupaka za pojedine komunikacijske standarde, a koji su ujedno korišteni kao odrednice za odabir koderskog algoritma i pri razvoju digitalnog radiokomunikacijskg sustava prema TETRA standardu.
Ključne riječi: kodiranje govora, koder/dekoder, mobilne komunikacije, privatna radiokomunikacijska mreža, TETRA sustav
In this paper the author covers all important speech coding methods which have effected the developing process of speech coding algorithms. The algorithms included, are from basic one to the most sofisticated algorithms, which are part of the modern digital radiocommunication cellular systems.

The introductory part, based on the example of a digital radiocommunication system using the TETRA standard, shows the high level of complexity of the system, highlighting problems such as transforming of speech signal into digital form as well as increasing of spectral efficiency. The above mentioned issues could be addresed by using adequate coding methods. This emphasizes the key role of speech coding algorithms in the modern mobile radiocommunication systems.

Following the introductory part, the paper offer the analysis and the overview of the basic elements of an algorithm, in order to give more detailed insight into the algorithm coding structure, main functioning principles of an algorithm and the procedures used for development of modern and powerful speech coding algorithms.

Speech coding algorithms have been classified according to their main characteristics and techniques used for coding of a speech signal.
For a single communication standard the author, using comperative analysis, has defined specific coding procedures that have been choosen based on their main characteristics and elements.

Using comperative analysis, the author has defined characteristics and elements crucial in a process of choosing coding algorithm for a specific standard. These elements are also used as the basis for choosing the speech coding algorithms during the developing phase of digital radiocommunication system according to the TETRA standard.
Key words: speech coding, CODEC - coder/decoder, mobile communications, PMR - Private Mobile Radio, TETRA system
Bibliografija str. 173-182.