Automatizacija ispitivanja električnih strojeva primjenom profibus industrijske komunikacijske mreže : magistarski rad - Vražić, Mario; Gašparac, Ivan (Zagreb : M. Vražić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U okviru ovog rada su ispitane i prikazane mogućnosti PROFIBUS industrijske komunikacijske mreže u ispitivanju asinkronih strojeva. Potvrđena je pretpostavka da PROFIBUS komunikacijska mreža i pripadajuća opreme zadovoljavaju sve uvjete postavljene za ispitivanje električnih strojeva.
Osim samog ispitivanja, pomoću ove mreže se vrši i parametriranje pogona (oba pretvarača), te dijagnostika. Dakle, u trajnom pogonu je moguće trenutne podatke “on-line” uspoređivati s unaprijed određenim relevantnim vrijednostima i tako u svakom trenutku imati uvid u stanje pogona.
Sve ove pretpostavke su ispitane i potvrđene na primjeru ispitivanja asinkronog motora. U tom ispitivanju se snimaju sve relevantne veličine (napon, struja, snaga, moment, brzina, temperatura namota, temperatura okoline). Veličine su snimane po volji ili s konstantnim vremenom uzorkovanja (5 ms). Ograničenje sustava je njegova osnovna oprema (PLC i osjetila), a ne PROFIBUS mreža. To znači da bi se nabavkom bolje opreme postigla veća brzina i točnost.
Također je izrađena aplikacija za obradu i automatiziranu izradu ispitnih protokola koja snimljene podatke brzo i jednostavno pretvara u ispitne protokole. Pri tome je ostavljena velika mogućnost korisnika da oblikuje izgled protokola, koji ipak sadrži elementarne dijelove.
Ključne riječi: asinkroni stroj, PROFIBUS industrijska komunikacijska mreža, ispitivanje električnih strojeva
PROFIBUS industrial communication network possibilities in electrical machine testing were the subject of this work’s research. Premise, that PROFIBUS industrial communication network and suitable equipment, satisfy all electrical machine testing requirements, is proven.
Besides machine testing, this system does parameterization and diagnoses of drives. In permanent drive operation is possible to on-line compare current data with relevant values, and , in that way, have on-line evaluation of drive.
All these assumptions are tested and confirmed in induction motor testing example. All relevant quantities are measured and recorded (current, voltage, power, speed, torque, coil temperature and room temperature). Quantities are measured with free timing or with defined sample time (5 ms). System limitations are its basic equipment (PLC and sensors). PROFIBUS industrial communication network is not system limitation because it has data flow of 12 Mbit/s witch is more than enough for this purpose. All than means that with better equipment higher accuracy and speed will be achieved.
Application for data analysis and automated creation of reports was also created. It enables that user can define the final look of report, but it still has all necessary parts.
Key words: induction motor, PROFIBUS industrial communication network, electric machine testing
Bibliografija str. 56.