Automatizacija ispitivanja električnih strojeva primjenom profibus industrijske komunikacijske mreže : magistarski rad - Vražić, Mario (M. Vražić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U okviru ovog rada su ispitane i prikazane mogućnosti PROFIBUS industrijske komunikacijske mreže u ispitivanju asinkronih strojeva. Potvrđena je pretpostavka da PROFIBUS komunikacijska mreža i pripadajuća opreme zadovoljavaju sve uvjete postavljene za ispitivanje električnih strojeva. Osim samog ispitivanja, pomoću ove mreže se vrši i parametriranje pogona (oba pretvarača), te dijagnostika. Dakle, u trajnom pogonu je moguće trenutne podatke “on-line” uspoređivati s unaprijed određenim relevantnim vrijednostima i tako u svakom trenutku imati uvid u stanje pogona. Sve ove pretpostavke su ispitane i potvrđene na primjeru ispitivanja asinkronog motora. U tom ispitivanju se snimaju sve relevantne veličine (napon, struja, snaga, moment, brzina, temperatura namota, temperatura okoline). Veličine su snimane po volji ili s konstantnim vremenom uzorkovanja (5 ms). Ograničenje sustava je njegova osnovna oprema (PLC i osjetila), a ne PROFIBUS mreža. To znači da bi se nabavkom bolje opreme postigla veća brzina i točnost. Također je izrađena aplikacija za obradu i automatiziranu izradu ispitnih protokola koja snimljene podatke brzo i jednostavno pretvara u ispitne protokole. Pri tome je ostavljena velika mogućnost korisnika da oblikuje izgled protokola, koji ipak sadrži elementarne dijelove. Ključne riječi: asinkroni stroj, PROFIBUS industrijska komunikacijska mreža, ispitivanje električnih strojeva