Vrednovanje algoritama za detekciju QRS kompleksa primjenom na bazi podataka signala električnih potencijala srca : magistarski rad - Emert, Robert (R. Emert ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U uvodu je objašnjena važnost MIT baze podataka signala koja je prihvaćena kao standard za pohranjivanje digitaliziranih signala električkih potencijala srca. Istaknuta je važnost detekcije QRS-kompleksa prilikom projektiranja i izrade ekspertnih kardioloških sustava. Opisana je fiziologija srca, nastanak i provođenje srčanog implusa kroz srce, te karakteristični dijelovi elektrokardiograma. Detaljno je objašnjena MIT baza podatka signala i MIT format podatka, te univerzalno sučelje koje omogućuje pohranjivanje novih signala u bazu i pretvorbu signala iz baze u format pogodan za daljnju obradu. Analizirani su algoritmi za detekciju QRS-kompleksa i izvršeno je vrednovanje radnih značajki (osjetljivost i pozitivna predvidivost) algoritama njihovom primjenom na referentnu MIT bazu podatka. Opisano je udaljeno upravljanje aplikacijama putem mreže. U zaključku je izvršena usporedba radnih značajki pojedinih algoritama i analiziran je utjecaj pojedinih tehnika (nelinearna transformacija, diskriminacija T-vala itd.) na radne značajke detektora. Ključne riječi: Elektrokardiogram, QRS-kompleks, Massachusetts Institute of Technology baza podataka signala, Anotacija, QRS detektor, Osjetljivost detekcije, Pozitivna predvidivost detekcije, Adaptivni prag detekcije, Vrijeme refrakternosti, Predvidivi R-R interval