Vrednovanje kvalitete akustički obrađenih prostora : doktorska disertacija - Fajt, Siniša (S. Fajt ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U radnji su analizrani objektivni parametri akustičke kvalitete prostora, njihove definicije kao i optimalne vrijednosti vezane za namjenu prostora prema preporučenim vrijednostima raznih autora. Na osnovi toga utvrđena je odgovarajuća korelacija sa subjektivnim parametrima. Razrađeni su subjektivni parametri akustičke kvalitete prostora, te njihove definicije s obzirom na psihoakustičku percepciju zvuka u prostoriji. Načinjen je pregled važnijih istraživanja objektivnih i subjektivnih parametara akustičke kvalitete prostora, te analiza o stupnju postignute korelacije između objektivnih i subjektivnih parametara raznih istraživača u vrednovanju akustičke kvalitete prostora. Predložena je metoda vrednovanja akustičke kvalitete prostora, definirani su zahtjevi za mjerne i ispitne signale, te ispitni elektroakustički sustav, kao i mjerni postupak. Na osnovi definicija i analize objektivnih i subjektivnih parametara provedena je odgovarajuća redukcija kako bi se na taj način povećala efikasnost i pojednostavilo ispitivanje i ocjenjivanje parametara akustičke kvalitete uz određena i prihvatljiva odstupanja od predloženih optimalnih vrijednosti. Primijenjen je mjerni postupak dobivanja energetsko-vremenskih krivulja - ETC s pomoću spektrometrije s vremenskim pomakom - TDS impelmentirane na vremensko-energetskom analizatoru - TEF-u i odabrani su objektivni parametri vremena odjeka i vremena ranog opadanja zvučne energije - EDT kao mjera tijeka energije u vremenu i jasnoća – C, definiranost - D i odnos reflektirane i direktne energije - R kao odnosi reflektirane, direktne i ukupne energije. Postavljeni su međusobni odnosi, tako da se na osnovi mjerenja samo jednog energetskog parametra omogući procjena ostalih. Uz to su analizirane mogućnosti primjene i drugih ispitnih signala. Na osnovi mjerenja u dva arhitektonskograđevinski indentična, ali prema akustičkim svojstvima različita prostora, te dodatne analize i proračune vezane za ispunjenost dvorane vrednovani su objektivni parametri prema prije usvojenim optimalnim uvjetima uz određenu toleranciju. Za subjektivna ispitivanja odabrane su karakteristične glazbene i govorne ispitne sekvence. S pomoću razrađenog i predloženog sustava vrednovanja subjektivnih parametara provedena su ispitivanja sa 77 ispitanika u oba prostora. Rezultati ocjenjivanja objektivnih parametra i ispitivanja subjektivnih parametara u oba akustički različita prostora pokazali su dobru podudarnost i dobru korelaciju između subjektivnih i objektivnih parametara akustičke kvalitete prostora, što ukazuje na mogućnost uspješne primjene predložene metode. Taj postupak može imati korisnu primjenu pri projektiranju i izvedbi akustički obrađenih prostora. Ključne riječi: akustička kavaliteta prostora, subjektivni parametri, objektivni parametri, objektivna mjerenja, subjektivna ispitivanja, vrednovanje mjerenih parametara, korelacija parametara, optimalne vrijednosti, odstupanje od optimalnih vrijednosti, optimalna akustička kvaliteta