Ustrojstvo i postupci osiguranja sljedivosti primarnog elektromagnetskog laboratorija : magistarski rad - Krešić, Mario (M. Krešić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Osnovna zadaća Primarnog elektromagnetskoga laboratorija je da putem odgovarajućih usporedbi njegovih referentnih etalona međunarodnima, osigura potrebnu sljedivost. Isto tako, unutar samog laboratorija treba biti osigurana njegova interna sljedivost. Na Primarni elektromagnetski laboratorij postavljaju se i ostali zahtjevi sustava kakvoće u pogledu djelatnika, opreme, prostorija i okoliša. U drugom poglavlju ovog rada opisani su: zahtjevi sustava kakvoće propisani za umjerne laboratorije, dokazivanje osposobljenosti laboratorija putem ovlašćivanja, te elementi koji obilježavaju sljedivost i načini na koje laboratoriji, među kojima i Primarni elektromagnetski laboratorij, osiguravaju sljedivost svoje mjerne opreme. Također, opisani su programi i postupci umjeravanja, jer to su bitni faktori u pogledu osiguranja sljedivosti. Kako je mjerna nesigurnost element koji prati svako mjerenje, a time i sljedivost mjerenja, u radu je prikazan i pregled procjene mjerne nesigurnosti prema međunarodnoj ISO uputi oznake “ISO / TAG 4, Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement“. U četvrtom su poglavlju opisani radni prostor, organizacija rada, mjerna oprema Primarnog elektromagnetskog laboratorija. A na kraju rada prikazani su primjeri postupaka umjeravanja koji se koriste u laboratoriju, te dijagrami sljedivosti njegove mjerne opreme. Ključne riječi: etalon, mjerna nesigurnost, ovlašćivanje, postupak umjeravanja, Primarni elektromagnetski laboratorij, sljedivost, umjeravanje