Podatkovno osnovano određivanje pokazatelja pouzdanosti razdjelne mreže : doktorska disertacija - Pečvarac, Damir (D. Pečvarac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Osnovno načelo u elektroenergetskom sustavu je stalna opskrba potrošača električnom energijom propisane kvalitete nazivnog napona i frekvencije. Stalnost opskrbe definiraju: stanje raspoloživosti u kojemu se potrošač opskrbljuje električnom energijom i stanje neraspoloživosti uzrokovano prekidom opskrbe, odnosno, zastojem. Cilj svakog distributera je smanjenje broja prisilnih (neplaniranih) zastoja i njihovog trajanja. U analizi elektroenergetskog sustava kao dopuna i zamjena dosadašnjem determinističkom pristupu primjenjuje se teorija pouzdanosti koja je nametnuta kriterijem optimalnog ulaganja i zahtjevima sve osjetljivijih potrošača za kvalitetom električne energije. Primjena pouzdanosti u razdjelnoj mreži ima opravdanosti, jer su u njoj, u odnosu na proizvodni i prijenosni podsustav, najveći: priključeni broj potrošača, neizručena električna energija radi zastoja i trajanje zastoja. U ovom radu prikazana je problematika pouzdanosti razdjelne mreže analizom stvarnih podataka o zastojima čime su određeni, do sada, neraspoloživi: pokazatelji pouzdanosti, neizručena električna energija radi prisilnih zastoja, granični pokazatelji pouzdanosti, postupak određivanja cijene neizručene električne energije, novčana dobit primjene pouzdanosti te tehničke i netehničke mjere pomoću kojih se utječe na smanjenje broja i trajanja prisilnih zastoja. Razdjelna mreža u kojoj su prikupljani podaci o prisilnim zastojima i u kojoj je provedena analiza je Distribucijsko područje "Elektroslavonija" Osijek. Ključne riječi: Razdjelna mreža, statička pouzdanost, podaci, prisilni zastoj, pokazatelji pouzdanosti, neizručena električna energija, granični pokazatelji pouzdanosti.