Uporaba metoda umjetne inteligencije u planiranju razvoja elektroenergetskog sustava : magistarski rad - Tomašić- Škevin, Sonja (S. Tomašić-Škevin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U ovom su radu opisani osnovni koncepti metoda umjetne inteligencije. U trećem dijelu rada opisane su neuronske mreže i stanje razvoj umjetnih neuronskih mreža u elektroenergetici, poglavito kod planiranja, procjene sigurnosti sustava i otkrivanju kvarova. U četvrtom dijelu rada prikazana je neizrazita (fuzzy) logike s primjenom na polju elektroenergetike. Peti dio rada daje opis genetskih algoritama i njihovo korištenje za optimalni raspored jalove snage u sustavu i za rješavanje zadatka optimalnog rasporeda remonta. Ekspertni sustavi opisani su u šestom dijelu s primjenom pri podešavanja zaštitnih releja. Hibridni sustavi opisani su u sedmom dijelu rada. U zaključku je dana moguća primjenjivost metoda umjetne inteligencije za rješavanje problema u elektroenergetskim sustavima. Ključne riječi: neuronske mreže, genetski algoritmi, neizrazita (fuzzy) logika, ekspertni sustavi elektroenergetski sustavi