Poslužitelj visoke raspoloživosti za izvedbu telekomunikacijskih usluga : magistarski rad - Kolovrat, Zrinko (Z. Kolovrat ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Rad razmatra mogućnosti povećanja raspoloživosti poslužitelja s bazom podataka za izvedbu složenih telekomunikacijskih usluga te drugih aplikacija koje zahtijevaju visoku učinkovitost i raspoloživost. Istraženi su mehanizmi otkrivanja i obrade pogrešaka te nadgledanja izvršavanja aplikacija i procesa u aplikacijama. Kao primjer modela visoko raspoloživog poslužitelja s bazom podataka za rad u stvarnom vremenu razvijena je aplikacija ROBUST SERVER koristeći Erlang/OTP razvojnu okolinu. Baza podataka koja se koristi u izvedbenom modelu poslužitelja kreirana je koristeći Mnesia-u, raspodijeljeni sustav upravljanja bazom podataka također razvijenom na Erlang/OTP razvojnoj okolini. Ključne riječi: otvorena platforma, virtualni stroj, stvarno vrijeme, tolerancija pogrešaka, raspodijeljeni sustavi, baza podataka, klijent/poslužitelj, robustan čvor