Objektno usmjerena programska izvedba heurističkog modela usmjeravanja vozila : magistarski rad - Carić, Tonči (T. Carić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Problem usmjeravanja vozila s vremenskim i kapacitivnim ograničenjem nije uvijek moguće riješiti općenito i egzaktno. U realnim primjenama taj se problem rješava heuristički. U ovom radu predložene su nove modifikacije postojećih heurističkih metoda. Povezivanjem metoda tako da rezultat jedne metode postane početno rješenje druge uspostavljen je hibridni lanac heurističkih metoda. Metode su programski izvedene u razvojnom okruženju Jave i testirane na Solomonovim ispitnim skupom problema. Programska implementacija simuliranoga kaljenja predložena u ovom radu predstavlja novu varijaciju oponašanja prirodnih procesa računalom. U radu su opisani osnovni mehanizmi objektno usmjerenih programskih jezika i dana je usporedba s tradicionalnim pristupom programiranju. Opisane su podatkovne strukture koje su izvedene objektno i analizirane njihove prednosti. Ključne riječi: problem usmjeravanja vozila, heurističke metode, simulirano kaljenje, Java