Zasnivanje sustava obrazovanja na daljinu unutar informacijske infrastrukture : magistarski rad - Rosić, Marko (M. Rosić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Razvoj informacijskih infrastruktura ima ključnu ulogu pri tranziciji u informacijsko društvo. Jedna od bitnih usluga koje informacijske infrastrukture trebaju osigurati sustavi su obrazovanja na daljinu. Nakon predstavljanja usluga informacijskih infrastruktura koje se koriste u sustavima obrazovanja na daljinu kao i opisa takvih sustava, ovaj rad predstavlja tehnologije koje se koriste pri zasnivanju sustava obrazovanja na daljinu. Najčešće korištene tehnologije zasnivanja sustava obrazovanja na daljinu su one tehnologije koje omogućuju dinamičko generiranje sadržaja Web dokumenata kao što su Common Gateway Interface (CGI), Active Server Pages (ASP) i Java Server Pages (JSP). ASP i JSP su bolje rješenje od CGI tehnologije jer su brže i omogućuju međudjelovanje komponenti (komponente Modela objektnih komponenti i komponente JavaBeans). Također, sustavi obrazovanja na daljinu mogu se zasnivati tehnologijama distribuiranih objekata kao što su Zajednička arhitektura posrednika zahtjevima objekata (engl. Common Object Request Broker Architecture – CORBA), Model distribuiranih objektnih komponenti (engl. Distributed Component Object Model – DCOM) i Javini pozivi udaljenih metoda (engl. Java Remote Method Invocation – Java RMI). Izrada sustava obrazovanja na daljinu jedan je od zadataka ovog rada. Pri izradi sustava upotrebljena je paradigma učenja i poučavanja zasnovana na korištenju inteligentnih tutorskih sustava. U sklopu rada razvijen je sustav DTEx-Sys (Distributed Tutor-Expert System) koji omogućuje pristup korištenjem sustava WWW inteligentnim tutorskim sustavima generiranim inteligentnom hipermedijskom autorskom ljuskom TEx-Sys (Tutor Expert System). Sustav DTEx-Sys je razvijen 3rednom arhitekturom klijent-poslužitelj gdje su funkcije inteligentnih tutorskih sustava odvojene od korisničkog sučelja i baza područnih znanja. Ključne riječi: sustav obrazovanja na daljinu, informacijska infrastruktura, inteligentni tutorski sustav