Ujednačenje boja u sustavu za grafičku reprodukciju slike : magistarski rad - Mandić, Lidija; Grgić, Sonja (Zagreb : L. Mandić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U radu je razrađen i proveden postupak ujednačenja boja u
sustavu za grafičku reprodukciju slike. Provedena je
analiza i usporedba različitih sustava za prikaz boja te
objašnjen postupak za pretvorbu koordinata boja iz jednog
sustava u drugi. Uređaji na različite načine prikazuju
boje što utječe na različite opsege boja koji se mogu
prikazati. Sustavi za upravljanje bojama riješavaju
problem tako da boje iz gamuta jednog uređaja pretvaraju u
uniformni prostor boja CIE L*a*b* i te informacije koriste
za mapiranje gamuta drugog uređaja. U radu su korištene
ICC norme za karakterizaciju monitora i pisača. Na temelju
ICC normi izvedeni su profili uređaja koji su omogućili
ujednačenje prikazanih boja na monitoru i otisku.
Ključne riječi: boja, prostor boja, opseg boja (gamut), sustav za upravljanje bojama, ICC profili
The requirements for accurate color reproduction in
graphic system which includes different input and output
devices are presented. Different color spaces are analysed
and compared. When the original image is transferred from
monitor to output, unexpected color changes can be
occurred due to the devices own characteristic color
behavior or different gamuts. Color management system
solves the color mismatch between input and output devices
in that way that translates colors from the color gamut of
one device into a device-idependent color model CIE L*a*b*
and then maps that color information into another devices
color gamut. ICC standards are used to serve as a cross-
platform device profile format to characterize color
devices. Monitor and printer profiles provide color
management systems with the information necessary to
convert color data between native device colour spaces and
device independent color spaces.
Key words: color, color space, gamut, color management system, ICC profile
Bibliografija str. 129-130.