Ujednačenje boja u sustavu za grafičku reprodukciju slike : magistarski rad - Mandić, Lidija (L. Mandić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U radu je razrađen i proveden postupak ujednačenja boja u sustavu za grafičku reprodukciju slike. Provedena je analiza i usporedba različitih sustava za prikaz boja te objašnjen postupak za pretvorbu koordinata boja iz jednog sustava u drugi. Uređaji na različite načine prikazuju boje što utječe na različite opsege boja koji se mogu prikazati. Sustavi za upravljanje bojama riješavaju problem tako da boje iz gamuta jednog uređaja pretvaraju u uniformni prostor boja CIE L*a*b* i te informacije koriste za mapiranje gamuta drugog uređaja. U radu su korištene ICC norme za karakterizaciju monitora i pisača. Na temelju ICC normi izvedeni su profili uređaja koji su omogućili ujednačenje prikazanih boja na monitoru i otisku. Ključne riječi: boja, prostor boja, opseg boja (gamut), sustav za upravljanje bojama, ICC profili