Utjecaj zvuka na slušnu iritaciju nekih životinja : magistarski rad - Jambrošić, Kristian (K. Jambrošić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U radu je obrađen utjecaj zvuka na slušnu iritaciju životinja. Ispitane su fizikalne osnove širenja zvuka u zraku i vodi te akustički parametri tih medija u kojim žive životinje. Sistematizirana su slušna svojstva kukaca, riba, vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca kao i fiziologija njihovih slušnih aparata. Pritom je stavljen naglasak na sluh sisavaca s posebnim osvrtom na psihoakustičke parametre sluha. Ispitani su utjecaj i posljedice slušanja zvuka visokog intenziteta i visoke frekvencije. Dan je pregled patenata koji se bave tjeranjem životinja zvukom te usporedba raspoloživih tjeralica po njihovoj namjeni i akustičkim svojstvima. Izvršena su mjerenja akustičkih i električnih parametara šest raspoloživih tjeralica. Pomoću ispitnog uređaja izvršena su mjerenja praga iritacije štakora i pasa ultrazvukom promjenjive amplitude i frekvencije. Ključne riječi: zvuk visokog intenziteta, ultrazvuk, prigušenje zvuka, fiziologija sluha, prag čujnosti, prag iritacije, prag bola, ultrazvučne tjeralice