Hrvatski sustav korištenja energije biomase : magistarski rad - Domac, Julije (J. Domac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Iskustva razvijenih zemalja, koje su s uspjehom provele programe korištenja biomase za proizvodnju energije i u kojima je udio biomase u ukupnoj proizvodnji energije znatan, pokazuju da je potrebno razraditi cjeloviti sustav korištenja biomase. Sastavni dijelovi takvog sustava su zakonodavno okruženje, organizacija i način sudjelovanja instituacija i ustanova, definirani ciljevi i jasna strategija, definiranje nosilaca pojedinih aktivnosti, analiza svih gospodarstvenih čimbenika te identifikacija i provedba potrebnih poticajnih mjera, Ovdje se definiraju osnovne postavke budućeg hrvatskog sustava energetske uporabe biomase, koji iako se temelji na iskustvima i rezultatima razvijenih zemalja, u obzir uzima sve socijalne, gospodarstvene i ostale hrvatske osobitosti. U ovom se radu koriste višegodišnji rezultati Nacionalnog energetskog programa BIOEN (Program korištenja energije biomase i otpada), a konzultirana je i većina hrvatskih stručnjaka na ovom području. Ključne riječi: Biomasa, energija, energetska politika, hrvatski sustav, poticajne mjere, program BIOEN, gospodarstvo, okoliš