Transakcijske aplikacije s raspodijeljenim objektima : magistarski rad - Gledec, Gordan (G. Gledec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Koncept transakcija sve se više primjenjuje ne samo za razvoj aplikacija s pristupom bazama podataka, već i za upravljanje poslovnim procesima, telekomunikacijskim mrežama i uslugama, te u drugim važnim aplikacijama od kojih se zahtjevaju visoka pouzdanost i učinkovitost. Napretkom mrežne i programske tehnologije, koncept transakcija uvodi se i u raspodijeljene objektne sustave. Specifikacija transakcijske usluge definira osnovne standarde za podršku razvoju transakcijskih aplikacija s raspodijeljenim objektima. U radu je istražen razvoj transakcijskih aplikacija s raspodijeljenim objektima temeljen na CORBA arhitekturi. Razvijeni su modeli transakcijskih aplikacija s izravnim i neizravnim upravljanjem transakcijama te transakcijska aplikacija s pristupom bazama podataka. Uspoređeni su različiti modeli upravljanja transakcijama s različitim načinima rasprostiranja transakcijskog konteksta. Uspoređeni su različiti načini integracije s bazama podataka. Ključne riječi: transakcijska obrada podataka, X/Open DTP, middleware, raspodijeljeni objekti, Object Request Broker, CORBA arhitektura, transakcijski pristup bazama podataka, transakcijska usluga