Metoda ispitivanja specifikacije telekomunikacijskih protokola : magistarski rad - Maloku, Naim (N. Maloku ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Generiranje testnih sekvenci na osnovi specifikacije protokola sa ciljem da se uzmu u obzir aspekti kontrole protoka i protoka podataka predstavlja vrlo zanimljiv problem. U ovom radu sam predložio rješenje ovog problema za protokole koji temelje na modelu proširenih konačnih automata (EFSM). Kao osnovu sam uzeo metodu Urala i Williamsa. Metoda otkriva međusobna povezivanja podataka i kontrolnih uvjeta unutar specifikacije koja je izražena u SDL notaciji. Prvo, generira se graf protoka koji modelira kontrolni protok i protok podataka za EFSM specifikaciju. Pošto selektiranje testnih sekvenci temelji na ''all-uses'' kriteriju, generirane testne sekvence sadrže isto tako i one sekvence koje su neizvedljive. Iz praktičkih razloga je potrebno izbrisati iz izlaznog niza sve testne sekvence koje nisu izvedljive. U ovom radu sam predložio uporabu simulacijskih tehnika za postizanje ovog cilja. Uporaba metode koja je dograđena simulacijom za testiranje izvedljivosti testnih sekvenci je predstavljena u praktičkom primjeru generiranja testnih sekvenci za testiranje signalizacijskog linka signalizacije broj 7 (SSN7).