Uravnoteženje opterećenja u raspodjeljenom WWW poslužitelju : magistarski rad - Kostelac, Robert (R. Kostelac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Rad predstavlja model skupine distribuiranih Web poslužitelja, čije se optere ćenje raspodjeljuje korištenjem genetičkog algoritma. Uz prikaz osnovnih modela uravnoteženja koji se danas koriste, uvodi se i model DNS-om distribuiranog Web poslužitelja. Opisan je model genetičkog algoritma koji bi se koristio za uravnoteženje opterećenja, te metoda završnog raspoređivanja skupine Web poslužitelja. Provedena je simulacija čitavog sustava programom "Web Load Balancing Simulator", koji je posebno napravljen upravo za ispitivanje ponašanja predviđenog sustava. Rezultati dobiveni simulacijom su uspoređivani paralelno na Round-Robin metodi i predloženi algoritam koji koristi svojstva genetičkog algoritma prilikom pronalaženja optimalnih rezultata. Rezultati dobiveni simulacijom su pokazali da predloženi algoritam pokazuje bolja svojstva raspodjele korisničkih zahtjeva po raspoloživim Web poslužiteljima. Daljnja istraživanja mogla bi se bazirati upravo u pravcu kombinacije više postojećih tehnika distribucije korisničkih poziva, te njihovoj mogućoj implementaciji na nekom postojećem sustavu, kao i na radu različitih raspoloživih tehnika u distribuiranom okruženju. Ključne riječi: genetički algoritam, podjela opterećenja, WWW poslužitelj, DNS poslužitelj