Primjena neuronskih mreža u postupku podešenja distantne zaštite visokonaponskih prijenosnih vodova : magistarski rad - Skok, Srđan; Marušić, Ante (Zagreb : S. Skok ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U ovom radu je rješavana problematika distantne zaštite visokonaponskih prijenosnih vodova korištenjem neuronskih mreža. Tijekom rada razvijeni su algoritmi za zaštitu koji rješavaju osnovne probleme zaštite i to napajanje kvara s obje strane voda preko otpora na mjestu kvara i zaštita dvostrukih vodova obzirom na međuinduktivitet između pojedinih vodova. U uvodnom dijelu rada prikazane su teorijske osnove distantne zaštite visokonaponskih prijenosnih vodova, osnovni principi i definicija adaptivne zaštite i osnove korištenih neuronskih mreža. Razvijeni adaptivni modeli su osnovani na neuronskim mrežama i to dva tipa: višeslojni perceptron i Kohonenova samoorganizirajuća mreža. Za svaki od modela razrađen je kompletan model izvedbe, učenja i primjene. Korištenje modela zasnovanog na Kohonenovoj mreži predstavlja novost u odnosu na višeslojni perceptron koji je do sada uglavnom bio korišten. Uvođenjem Kohonenove mreže iskorišteno je svojstvo da se svi raznmatrani problemi svode na rješavanje binarnog problema. Svaki od adaptivnih distantnih modela zaštite koristio je za simulaciju programski paket, razvijen prilikom izrade ovog rada, koji omogućava kreiranje, učenje i provjeru neuronskih mreža - višeslojnog perceptrona i Kohonenove mreže. Programski paket je uspoređen i s nekim drugim programima koji se koriste u svijetu, te je pokazao zadovoljavajuće rezultate. Razvijeni modeli zaštite teoretski su provjereni na dijelu prijenosnog sustava Hrvatske elektroprivrede: na 110 kV-nom vod Plomin - Lovran i 400 kV-nom vod Žerjavinec - Héviz. Analizom rezultata provjere teorijski je potvrđena primjenljivost razvijenih modela, te se pokazala prednost pri korištenju modela zasnovanih na Kohonenovim mrežama.
Ključne riječi: Distantna zaštita visokonaponskih prijenosnih vodova, Adaptivna distantna zaštita, Neuronske mreže
This thesis deals with problems related to distance protection of transmission lines using artificial neural networks. In the thesis algorithms for protection were developed for solving basic problems: two terminal transmission lines with fault resistance and double - circuit lines with mutual coupling impedance. The introduction presents the theoretical principles of distance protection of transmission lines, basic principles and definitions of adaptive protection with basics of the neural networks used later. Developed adaptive models are based on two neural networks: multi - layered perceptron and Kohonen self - organizing map. For each model full installation scheme, program of learning and testing was created. Model based on Kohonen map is original contribution in the thesis. Kohonen map was introduced in order to transform the mentioned problems to the binary ones. Each adaptive protection model used the program package developed during the work on the thesis. The program package permits creation, learning and testing of neural networks - multi - layered perceptron and Kohonen map. It was compared with other program packages used worldwide. Developed models were theoretically tested on part of the transmission system of the Croatian electricity - 110 kV transmission line Plomin - Lovran and 400 kV transmission line Žerjavinec - Héviz. The results showed that the models are applicable. Also it was shown that the models based on Kohonen map gave better results.
Keywords: Transmission line protection, Adaptive distance protection, Neural networks
Bibliografija str. 97-100.