Dinamička stabilnost elektroenergetskog sustava longitudinalne strukture : magistarski rad - Nemec, Darko (D. Nemec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Postavljen je model zadanog višestrojnog elektroenergetskog sustava (EES) longitudinalne strukture za simulaciju prijelaznih pojava u vremenskoj domeni integriranjem nelinearnih diferencijalnih jednadžbi. Korištenjem postavljenog modela provedeni su pomoću postojećeg programskog paketa za analizu stabilnosti simulacijski proračuni odziva EES na prikladno odabrane poremećaje u više karakterističnih stacionarnih radnih točaka s različitim razinama prijenosa djelatne snage duž kritičnih prijenosnih putova longitudinalnog EES. Primjenom nerekurzivnog postupka identifikacije linearnog sustava iz simuliranih odziva nelinearnog sustava u vremenskoj domeni određeni su parametri ekvivalentnih lineariziranih modela EES reduciranog reda u odabranim stacionarnim radnim točkama, pogodni za istraživanje dinamičke stabilnosti sustava. Modalnom analizom linearnih modela EES istražena je ovisnost dominantnih spektralnih svojstava o stacionarnom stanju EES i o nekim elementima konfiguracije prijenosne mreže, posebno glede prigušenja dominantnog moda međupodručnih elektromehaničkih oscilacija. Na temelju analize dinamičkih svojstava EES odabrana su četiri sinkrona generatora na kojima su uvedeni stabilizatori elektroenergetskog sustava (PSS) odgovarajuće strukture. Parametriranje stabilizatora provedeno je postupkom namještanja polova na linearnim modelima sustava regulacije uzbude pojedinih generatora sa sinkronim generatorom priključenim na sabirnice beskonačne snage. Izvršeni su proračuni odziva nelinearnog i linearnog sustava s tako parametriranim stabilizatorima. Pokazano je da se primjenom stabilizatora na odgovarajućem broju agregata može osigurati rezerva dinamičke stabilnosti i ciljani maksimalni prijenos snage duž kritičnih prijenosnih putova longitudinalnog EES. Usporedbom i analizom odziva nelinearnog i linearnog sustava ukazano je na određena ograničenja korištenog postupka i sugerirana daljnja moguća područja primjene. Ključne riječi: longitudinalni elektroenergetski sustav, dinamička stabilnost, stabilnost na mali poremećaj, identifikacija, stabilizator elektroenergetskog sustava