Usporedba i eksperimentalna provjera postupaka za uravnoteženje opterećenja u distribuiranim sustavima : magistarski rad - Dešić, Saša; Lovrek, Ignac (Zagreb : S. Dešić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Rad razmatra postupke za procjenu učinkovitosti rada mehanizama za uravnoteženje opterećenja u distribuiranim sustavima. Dat je model distribuiranog sustava, te su obrađeni osnovni programski koncepti za izradu programske podrške. Teorijski model mehanizama za uravnoteženje opterećenja upotpunjen je klasifikacijskom shemom mehanizama. Prikazani su rezultati usporedbe mehanizama na osnovu mjerenja odziva. Opisan je model stvarnovremenskog sustava zajedno s rezultatima usporedbe perfomanci mehanizama. Nasuprot stvarnovremenskim simulacijama, načinjeni su i prikazani rezultati rada mehanizama u matematički simuliranom modelu. U posljednjem poglavlju su komentirane mogućnosti uravnoteženja opterećenja korištenjem komercijalnih rješenja (udvajanja poslužitelja) i upravljanja mrežom.
Ključne riječi: distribuirani sustavi, uravnoteženje opterećenja, konkurentnost, poziv i usluge, klasifikacija shema mehanizama za uravnoteženje, stvarnovremenski uvjeti, matematička simulacija
The work considers procedures for estimation of effectiveness of load balancing mechanisms in distributed systems. A model of distributed system is presented, and basic programming concepts for software development are given. Theoretical model for load balancing mechanisms is extended by mechanisms classification scheme. Comparison results are presented on the basis of response time measurement. Model of real-time system are described, and comparison of performances are presented. Contrary to real-time simulations, mechanisms are implemented in mathematically simulated model, and results are presented. In the last chapter, possibilities of load balancing using commercially available solutions and network management have been discussed.
Keywords: distributed systems, load balancing, concurrency, call and service, classification scheme of load balancing mechanisms, real time conditions, mathematical simulation
Bibliografija str. 110-111.