Usporedba i eksperimentalna provjera postupaka za uravnoteženje opterećenja u distribuiranim sustavima : magistarski rad - Dešić, Saša (S. Dešić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Rad razmatra postupke za procjenu učinkovitosti rada mehanizama za uravnoteženje opterećenja u distribuiranim sustavima. Dat je model distribuiranog sustava, te su obrađeni osnovni programski koncepti za izradu programske podrške. Teorijski model mehanizama za uravnoteženje opterećenja upotpunjen je klasifikacijskom shemom mehanizama. Prikazani su rezultati usporedbe mehanizama na osnovu mjerenja odziva. Opisan je model stvarnovremenskog sustava zajedno s rezultatima usporedbe perfomanci mehanizama. Nasuprot stvarnovremenskim simulacijama, načinjeni su i prikazani rezultati rada mehanizama u matematički simuliranom modelu. U posljednjem poglavlju su komentirane mogućnosti uravnoteženja opterećenja korištenjem komercijalnih rješenja (udvajanja poslužitelja) i upravljanja mrežom. Ključne riječi: distribuirani sustavi, uravnoteženje opterećenja, konkurentnost, poziv i usluge, klasifikacija shema mehanizama za uravnoteženje, stvarnovremenski uvjeti, matematička simulacija