Upravljanje odgodivom potrošnjom električne energije : magistarski rad - Zelić, Radoslav (R. Zelić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radnji je obrađen način smanjenja vršne snage i kroz to ostvarivih ušteda u marginalnim troškovima u elektroenergetskom sustavu. Upravlja se s potrošačima koji imaju mogućnosti spremanja topline i imaju daljinsko tonfrekvencijsko upravljanje. Tijekom vršnog opterećenja moguće je isključivati grijalice vode, a zbog učinka uzimanja veće snage nakon ponovnog priključenja, treba optimalno upravljati. Linearnim programiranjem utvrđuje se koliko grijalica vode i po kojoj shemi upravljanja treba isključivati da se postigne minimalna vršna snaga. Termoakumulacijske peći s ugrađenim mikroprocesorskim uređajem primaju prognoziranu vanjsku temperaturu i dijagram opterećenja za dan unaprijed. Punjenjem se upravlja korištenjem postupka dinamičkog programiranja, tako da se energija preuzima pri niskom opterećenju gdje su niži marginalni troškovi. Dodatno smanjenje vršne snage postiže se upotrebom štednih svjetiljki u domaćinstvima što značajno snižava večernje vršno opterećenje. Pokazuje se da se isplativost uvođenja opisanog načina upravljanja s potrošačima ostvaruje u razdoblju dvije do tri godine. Ključne riječi: elektroenergetski sustav, štednja energije, grijalice vode, termoakumulacijske peći, štedne svjetiljke, linearno programiranje, dinamičko programiranje