Poboljšanje interakcije s informacijskom infrastrukturom korištenjem inteligentnih agenata : magistarski rad - Motik, Boris (B. Motik ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U posljednje vrijeme se razvojem Interneta broj izvora informacija značajno povećao te doveo do informacijskog preopterećenja korisnika. Radi učinkovitijeg rada s dostupnim informacijskim izvorima korisničko je sučelje moguće proširiti paradigmom inteligentnih agenata - programskih komponenti koje su u mogućnosti samostalno obavljati neki posao. Važan je aspekt inteligentnih agenata mogućnost obavljanja poslova bez prevelikog utjecaja korisnika. Inteligentni se agenti izvode unutar informacijske infrastrukture te ovise o nizu primitiva koje informacijska infrastruktura mora realizirati. Programska okolina agenata u većini slučaja je izgrađena oko skriptnog jezika koji omogućava pohranjivanje stanja agenta na vanjski medij i njegovo prenošenje na drugi čvor mreže. Time je osigurana neovisnost o platformi. Agenti često moraju stupiti u komunikaciju s drugim agentima i s elementima infrastrukture. Za to je potrebno osigurati komunikaciju visoke semantičke razine koja će omogućiti nesmetano izražavanje agenta. Tipični primjer je komunikacija s informacijskim posrednikom koji objedinjava i pruža sučelje za pristup znanju određenog područja. U tu svrhu je u radu razmotrena mogućnost korištenja modela za razmjenu znanja RDF. Model se temelji na predstavljanju znanja semantičkim mrežama te ima niz svojstava koja ga čine pogodnima za primjenu na Internetu. Iskaze modela je moguće odgovarajućom sintaksom ugraditi u XML dokumente. Osim samog modela znanja potrebno je omogućiti i manipulaciju znanjem. Predložen je jezik za manipulaciju znanjem koji omogućava postavljanje upita, izvođenje logičkih zaključaka i mijenjanje i održavanje strukture baze znanja. Predložen je formalni model za postavljanje upita i izvođenje zaključaka te je dana sintaksa za zapisivanje upita u jeziku XML. Jezik je provjeren u primjeni tako što je implementiran sustav za objavu znanja temeljen na modelu RDF i jeziku za postavljanje upita. U radu je opisana arhitektura te način realizacije sustava. Ključne riječi: inteligentni agent, informacijski posrednik, RDF, XML, jezik za postavljanje upita, izvođenje, pravila, Internet, baza znanja, semantička mreža