Genetski algoritam za optimalno strukturiranje poveznih razdjelnih mreža : magistarski rad - FILIPEC, MINEA (M. Filipec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U magistarskom radu pod nazivom “Genetski algoritam za optimalno strukturiranje poveznih razdjelnih mreža” prikazuje se nova metoda temeljena na genetskom algoritmu za optimalno strukturiranje razdjelnih mreža više prostorno zatvorenih struktura. Glede planiranja razdjelnih mreža optimalno strukturiranje jedan je od važnijih koraka budući se na temelju rezultata strukturiranja donose odluke o optimalnim veličinama i lokacijama novih transformatorskih stanica VN/SN, veličini novih transformatora u postojećim transformatorskim stanicama VN/SN, te trasama novih vodova. Korišteni operatori genetskog algoritma omogućavaju strukturiranje kompletnog područja razrade u zadanu strukturu s minimalnim investicijskim i pogonskim troškovima jednim optimizacijskim postupkom. U postupak optimiranja uključena je postojeća mreža, proračun padova napona u normalnim i izvanrednim pogonskim prilikama, gubici snage i energije te provjera termičke granice vodova i transformatora. Postupak se temelji na nizu varijantnih rješenja predloženih od strane računala te naknadno vrednovanih od strane planera, a može se primjeniti za srednjeročna i dugoročna planiranja razdjelnih mreža. Ključne riječi: elektroenergetski sustav, razdjelne mreže, optimizacijski postupci, povezna struktura mreže, stuktura mreže s protustanicom, struktura mreže s međustanicom, genetski algoritam