Upravljanje procesom sušenja zrna u kontinuiranim gravitacijskim sušarama : magistarski rad - SLIŠKOVIĆ, DRAŽEN; Perić, Nedjeljko (Zagreb : D. Slišković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1998)
Opisana je kontinuirana gravitacijska sušara za zrno i proces sušenja koji se u njoj odvija. Analizirana je potreba i mogućnost uvođenja automatskog upravljanja ovim procesom. Predložena je struktura sustava automatskog vođenja cjelokupnim postrojenjem za sušenje zrna kao jedna od smjernica za daljnji razvoj ovih postrojenja.
Postavljena je globalna struktura matematičkog modela procesa sušenja zrna u kontinuiranoj gravitacijskoj sušari. Detaljnije je istražena faza konstantne brzine sušenja kao potproces koji se odvija u gornjoj sekciji ove sušare. Izveden je matematički model gornje sekcije za sušenje. Odabran je pogodan algoritam upravljanja ovom sekcijom, odnosno (pot)procesom sušenja zrna koji se u njoj odvija.
Ključne riječi: sušenje zrna, višesekcijska sušara, matematičko modeliranje, upravljanje procesom
Continuous gravity dryer and drying process which takes place in it are described. The need and possibility of automatic control of the drying process are analysed. Structure of the automatic control system has been proposed as being one of the guidelines for future development of those driers.
Global structure of the mathematical model of the drying process in a continuous gravity dryer is shown. The phase of constant rate of the drying has been analysed in more detail as a subprocess in the upper section of the dryer. A mathematical model of the upper drying section has been derived. Appropriate control algorithm of this section, i.e. of the (sub)process of grain drying in it, has been chosen.
Key words: grain drying, multi-stage dryer, mathematical modelling, process control
Bibliografija str. 118-121.