Dinamika brodskih elektroagregata u autonomnom radu : magistarski rad - Mirošević, Marija (M. Mirošević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radu se promatra dinamika brodskih sinkronih elektroagregata u autonomnom radu. Na osnovi poznatih matematičkih modela sinkronog stroja, uzbudnog sustava, regulatora brzine vrtnje dizelskog motora, te potrošača (RL, asinkroni motor) formiran je cjeloviti matematički model koji opisuje vladanje brodskog elektroagregata pri udarnim promjenama opterećenja. Ispravnost modela provjerena je simuliranjem udarnog tropolnog kratkog spoja. Prikazano je načelo regulacije brzine vrtnje i opisan je regulator koji se koristi kako u regulaciji brzine vrtnje pomoćnog dizelskog motora tako i u regulaciji brzine vrtnje propulzijskog motora za slučaj da glavni brodski motor pogoni osovinski generator. Dinamika brodskih sinkronih elektroagregata u autonomnom radu promatra se u dvije varijante: pri udarnim promjenama opterećenja sinkronog generatora pasivnim RL teretom i pri zaletu asinkronog motora ( zalet bez i sa teretom). Analiziran je utjecaj promjene parametara regulatora uzbude i regulatora brzine vrtnje na odziv karakterističnih veličina elektroagregata. Definirani su zahtjevi koji se postavljaju na generator i uzbudni sustav obzirom na dopuštene promjene napona i brzine vrtnje. Učinjena je usporedba rezultata dobivenih numeričkim proračunom sa dostupnim rezultatima mjerenja. Proračun je proveden na elektroničkom računalu u programskom paketu “Matrixx”. Ključne riječi: brodski, dinamičke karakteristike, dizelski motor, elektroagregat u autonomnom radu, regulacija brzine vrtnje, regulacija napona, sinkroni generator