Utjecaj vanjske reaktancije na elektromehanička njihanja elektroagregata : magistarski rad - Mišković, Mato; Erceg, Gorislav (Zagreb : M. Mišković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radu su analizirani uzroci nastajanja elektromehaničkih njihanja i način njihovog prigušenja, poboljšavanjem dinamičkih svojstava elektroenergetskog sustava. Korišten je dobro poznati postupak uvođenja dodatnog regulacionog signala, s ciljem da se aktivnim djelovanjem priguše elektromehaničke oscilacije. Težište je stavljeno na postupak konfiguriranja i parametriranja stabilizatora, korištenjem mjernih rezultata dobivenih snimanjem pogonskih karakteristika sustava regulacije uzbude sinkronog generatora. Problem parametriranja i konfiguriranja stabilizatora elektromehaničkih njihanja posebno je izražen kod sustava sa elektrostrojnom uzbudom koja je u ovom radu i promatrana. Korištenjem podataka dobivenih snimanjem sustava regulacije uzbude na generatorima u HE Dubrovniku predložen je i proveden proračun parametriranja stabilizatora. Nešto složenija konfiguracija sustava regulacije elektrostrojne ubude, nametnula je potrebu za proširenjem postupaka parametriranja predloženih u literaturi. Raspoloživi mjerni rezultati karakteristika sustava regulacije uzbude upotrebljeni su za dobijanje modela čije se ponašanje kvalitativno i kvantitativno samo neznatno razlikuje od stvarnog sustava. Model je dobiven povećavanjem reda sve dok je to pridonosilo smanjenju razlike između izmjerenih i izračunatih veličina. Sa ovako dobivenim modelom provedena je analiza osjetljivosti karakterističnih vrijednosti matrice sustava i tako su određena područja optimalnog udešenja, parametara stabilizatora. Bitno različiti pogonski slučajevi u HE Dubrovnik gdje generatori sa istim karakteristikama rade na dva odvojena EES, sa bitno različitim ekvivalentnim reaktancijama, zahtjevali su da se analizira problematika dinamičke stabilnosti sustava sa posebnim težištem na utjecaj vanjske reaktancije. Analiza utjecaja vanjske reaktancije provedena je u svim poglavljima ovog rada, tako što su svi proračuni vršeni za oba navedena pogonska slučaja. Rad je zaključen poglavljem o metodi podešavanja polova karakteristične jednadžbe sustava, gdje se problem poboljšanja dinamičkih karakteristika rješava parametriranjem karakteristika sustava regulacije uzbude bez dodatnih uređaja koji generiraju stabilizirajući signal.
Ključne riječi: sinkroni strojevi, sustav regulacije uzbude, stabililator elektroenergetskog sustava, matematički model
The work was done to analyze the problem of stability of synchronous machines and the way to reduce small perturbations, by improving dynamic features of electroenergetic system. A well known procedure of installation of an additional control signal was used, with a purpose to reduce the electromechanical oscillations by active influence. Stressing was put on the method of configuring and setting the stabilizator, using measuring results given by recording of the plant features of the excitation control system of the synchronous generator. The problem of setting and configuring the power system stabiliser is especially expressed in systems with electromachinery excitation, the one that was observed in this work. Using the data given by recording the excitation control system on synchronous machines in Hydro Power Plant Dubrovnik the estimation of stabilizator parametring was proposed and accepted. Somewhat more complicated configuration of the electromachinery excitation control system imposed the necessity of extending the methods of parametring suggested in the literature. Available measure results of the excitation control system characteristics were used to obtain a model which behaviour in quality and quantity only slightly distinguishes from real system. The model was given by degree enlarging while it contributed to decreasing the difference between measured and calculated amounts. With that model, the sensitivity of the matric system characteristic values was analyzed and the area of optimal adjustment of the stabilizator parameters was determined. Two essentially different configuration cases in Hydro Power Plant Dubrovnik where generators with the same characteristics work on two separated electric power systems, with very different equivalent reactancies required the problem of dynamic stability of the system to be analyzed, with the stressing on the influence of equivalent system reactances, Analyses of the external reactances influence was done in all chapters of this work, by making calculations for both plant cases mentioned. The work is concluded with the chapter about the method of setting the poles of the characteristic system equation, where the problem of improving dynamic characteristics is solved by setting the characteristics of the excitation control system without additional devices that generate the stabilizing signal.
Key words: synchronous machines, excitation control system, power system stbiliser, system model, electric power system
Bibliografija str. 108-109.