Utjecaj vanjske reaktancije na elektromehanička njihanja elektroagregata : magistarski rad - Mišković, Mato (M. Mišković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radu su analizirani uzroci nastajanja elektromehaničkih njihanja i način njihovog prigušenja, poboljšavanjem dinamičkih svojstava elektroenergetskog sustava. Korišten je dobro poznati postupak uvođenja dodatnog regulacionog signala, s ciljem da se aktivnim djelovanjem priguše elektromehaničke oscilacije. Težište je stavljeno na postupak konfiguriranja i parametriranja stabilizatora, korištenjem mjernih rezultata dobivenih snimanjem pogonskih karakteristika sustava regulacije uzbude sinkronog generatora. Problem parametriranja i konfiguriranja stabilizatora elektromehaničkih njihanja posebno je izražen kod sustava sa elektrostrojnom uzbudom koja je u ovom radu i promatrana. Korištenjem podataka dobivenih snimanjem sustava regulacije uzbude na generatorima u HE Dubrovniku predložen je i proveden proračun parametriranja stabilizatora. Nešto složenija konfiguracija sustava regulacije elektrostrojne ubude, nametnula je potrebu za proširenjem postupaka parametriranja predloženih u literaturi. Raspoloživi mjerni rezultati karakteristika sustava regulacije uzbude upotrebljeni su za dobijanje modela čije se ponašanje kvalitativno i kvantitativno samo neznatno razlikuje od stvarnog sustava. Model je dobiven povećavanjem reda sve dok je to pridonosilo smanjenju razlike između izmjerenih i izračunatih veličina. Sa ovako dobivenim modelom provedena je analiza osjetljivosti karakterističnih vrijednosti matrice sustava i tako su određena područja optimalnog udešenja, parametara stabilizatora. Bitno različiti pogonski slučajevi u HE Dubrovnik gdje generatori sa istim karakteristikama rade na dva odvojena EES, sa bitno različitim ekvivalentnim reaktancijama, zahtjevali su da se analizira problematika dinamičke stabilnosti sustava sa posebnim težištem na utjecaj vanjske reaktancije. Analiza utjecaja vanjske reaktancije provedena je u svim poglavljima ovog rada, tako što su svi proračuni vršeni za oba navedena pogonska slučaja. Rad je zaključen poglavljem o metodi podešavanja polova karakteristične jednadžbe sustava, gdje se problem poboljšanja dinamičkih karakteristika rješava parametriranjem karakteristika sustava regulacije uzbude bez dodatnih uređaja koji generiraju stabilizirajući signal. Ključne riječi: sinkroni strojevi, sustav regulacije uzbude, stabililator elektroenergetskog sustava, matematički model