Prilog povećanju kakvoće usluge u distribuiranom poslovnom komutacijskom sustavu : doktorska disertacija - Jevtić, Dragan; Lovrek, Ignac (Zagreb : D. Jevtić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1997)
Ključne riječi: kakvoća usluge, mjerenje prometa, neuspješnost poziva, međudjelovanje svojstava, rekurentna neuronska mreža, višeslojni perceptron
Key words: quality of service, traffic measurement, unsuccessful calls, feature interactions, recurrent neural network, multilayer perceptron
Bibliografija str. 124-127.